🔥 День пам’яті жертв голодоморів
🔥 ми пам’ятаємо!
🔥 геноцид свіча пам’яті

Палає ґніт, стікає воском свічка,
І пам’яті тріпоче чорна стрічка…
Л. Семеген

 

Україна в своїй історії має багато сумних сторінок. Однією з них є Голодомор, який був і залишається незагоєною раною генетичної пам’яті українського народу.

 

У ХХ столітті українці пережили три голодомори: 1921-1923, 1932-1933 і голод 1946-1947 років. Наймасштабнішим був Голодомор 1932-1933 років – геноцид українського народу, який здійснювався радянською владою.

 

Кожен з нас повинен винести з цієї, віддаленої у часі, а для багатьох і у просторі, трагедії всі найсерйозніші уроки, аби подібні людські трагедії не повторилися. Ніде і ніколи!

 

Щороку, у четверту суботу листопада (цьогоріч – 27 листопада), ми вшановуємо пам’ять мільйонів українців, знищених під час Голодоморів хвилиною мовчання та запаленням свічок на центральних площах міст, біля пам’ятників жертвам Голодомору, в храмах та у власних домівках.

 

Голод…Це страшне слово, почувши яке ми щоразу подумки повертаємося у далекі 1932 – 1933 роки. У смутку і скорботі доземно схилимо голови, вшановуючи пам’ять мільйонів його жертв, засуджуючи тих, які влаштували ці чорної сторінки в історії України.

 

У рамках Дня пам’яті жертв Голодомору куратори груп провели зі студентами бесіди. Працівники Центральної міської бібліотеки імені М.Л. Кропивницького для студентів І курсу організували он-лайн історичну годину: «Голодомори: тернові уроки минулого». У бібліотеці коледжу організована книжкова тематична виставка: «Голодомор 1932-1933. Пам’ятаємо» та створена експозиція «Голод 1933 – незагоєна рана України». Учасникам освітнього процесу запропоновано приєднатися 27 листопада о 16:00 до вшанування пам’яті померлих під час Голодомору 1932-1933рр. загальнонаціональною хвилиною мовчання та опісля запалити символічну Свічку Пам’яті у вікнах своїх осель. Студенти ознайомлені із заходами, які проводяться у місці до цієї скорботної дати..

 

Пам’ятаймо! Запалімо свічку скорботи за всіма померлими у роки Голодоморів!